Satésaus

Er zijn verschillende soorten sausjes die worden gebruikt bij verschillende soorten gerechten. Een van die sausjes is de satésaus. Satésaus wordt gebruikt voor kip gerechten met kroepoek of tijdens de barbecue met stokbrood. Satésaus kan op verschillende manieren worden gemaakt. Het recept komt uit Indonesië. Daar wordt het meeste gebruikt gemaakt van deze kruiden en specerijen. Satésaus wordt in Nederland ook wel pindasaus genoemd. De saus wordt gemaakt met pinda's, kruiden en water. Ook is kokosmelk een belangrijk ingrediënt voor de saus. In de saus gaan verschillende marinades zoals ketjap en kruiden als knoflook, koriander en gedroogde sambal badjok beteken ook veel voor de smaak van de saus. De satésaus komt uit de Aziatische keuken. Vooral in indonesie wordt het veel gemaakt. Daarom zijn er verschillende recepten te verkrijgen. Ieder maakt zo zijn eigen saus en de smaken verschillen daardoor enorm.

satesaus

Kipsaté

Kipsaté is het bekendste gerecht waarvoor de de saus wordt gebruikt. Het gerecht bestaat uit gemarineerde kip wat wordt bereid op een grill met daarover heen de heerlijke zachte smaak van de satésaus. Het wordt afgemaakt met wat gefrituurde uitjes en knoflook poeder. Daaromheen ligt patat of rijst met wat kroepoek. Satésaus is de favoriet als het gaat om kip. In de meeste restaurant is daarom het gerecht "de kipsaté"een must have. Ook bij de chinees zijn er verschillende gerechten in combinatie met de saus. Kip is het vet armste vlees die je kunt eten. En in de saus zitten niet zoveel vetten als in andere sauzen. In de saus zitten verschillende ingrediënten die zorgen voor een volle smaak maar die weinig calorieën afgeven.

Pinda's

Pinda's zijn natuurlijk het belangrijkste ingrediënt voor de satésaus. Deze pinda's groeien in de grond en worden ook wel peulvruchten genoemd. De meeste mensen vergelijken ze met nootjes maar dat is het dus eigenlijk niet. Van Pinda's worden verschillende producten gemaakt zoals pindakaas en satésaus. Maar ook wordt er olie van de pinda's gemaakt. Van die olie wordt dan weer shampoo gemaakt. Pinda's zijn ook erg populair bij de dieren. Vooral olifanten zijn er erg gek op.

Recept

Als je praat over satésaus bestaat er niet één recept. De saus is zo bekend en wordt op heel veel plekken en culturen gemaakt. Ieder heeft zo zijn eigen inbreng op de saus. Er zijn heel veel verschillende recepten voor de saus. Vooral in indonesie wordt de saus veel gemaakt. Daar kun je wel 10 verschillende soorten pindasaus vinden. Pittige, zoete, dunne en dikke sauzen. Om goede satésaus te maken heb je natuurlijke ingrediënten nodig. Vers gemalen pinda's zijn natuurlijk belangrijk. De pinda's geven een krachtige smaak en ze worden vermengt wat ketjap en knoflook. Koriander en tijm wordt er bij gegooid. Om de saus wat zoeter te maken wordt kokosmelk of basterd suiker gebruikt. en je kunt zelf bepalen hoe dik de saus moet zijn door af en toe een beetje melk bij het geheel te gooien als je alles met elkaar mengt. Als alles goed is gemend kun je het opwarmen en wat knoflookpoeder bij gooien. Zo heb je je eigen gemaakte satésaus.