Pindasaus

Nederlanders zijn gek op eten. Er zijn heel veel verschillende soorten gerechten. We proberen altijd de gerechten nog lekkerder voor ons zelf te maken. Hiervoor gebruiken we specerijen en sauzen. Overal zijn sauzen te vinden. Er zijn veel soorten sausjes. knoflooksaus, mayonaise, ketchup en pindasaus. Pindasaus is één van de weinige warme sauzen die er is. De saus is gemaakt van pinda's, kruiden en water. Pindasaus wordt vaak gemaakt bij kip gerechten. Ook wordt de saus vaak gemaakt bij de barbecue. In combinatie met stokbrood en vlees is de saus erg geliefd. Elke nationaliteit heeft zo zijn eigen recepten voor pindasaus. Op internet zijn meerdere recepten te vinden om de lekkerste pindasaus te maken.

pindasaus-maken

Pinda's

Het belangrijkste ingrediënt van de saus is natuurlijk de pinda. Een pinda wordt meestal een noot genoemd maar is niet een echte noot. De pinda is namelijk een peulvrucht wat groeit in de grond. De pinda's zitten in een schelp die lijkt op een cocon van een vlinder. In een pinda zitten twee zaadjes. De zaadjes zijn een soort kleine bruine boontjes. Onder de grond gaat de vrucht rijpen en gaan de zaadjes zich ontwikkelen. dit wordt ook wel ontkiemen genoemd. Pinda's worden in verschillende producten gebruikt zoals: chocolade, pindasaus en pindakaas. ook veel dieren zijn gek op deze peulvrucht zoals de olifant. In pinda's zitten veel vetten. Van deze vetten worden veel producten gemaakt zoals olie en shampoo.

Recept voor pindasaus

Voor pindasaus zijn er meerdere manieren om de saus te maken. Iedereen maakt zo zijn eigen variant. Er zijn kant en klare bakken te koop in de supermarkt. De saus kan op verschillende manieren worden bereid. De normale manier is het recept met kruiden, water en pinda's. Er zijn vele familie recepten. Er kunnen meerdere kruiden of specerijen worden toegevoegd zoals knoflook. Ook wordt vaak melk toegevoegd voor de smaak. Om de smaak wat zoeter te krijgen wordt er ook een beetje bruine suiker aan toegevoegd. Sommige mensen houden van scherp en pittig eten. Vooral Indonesische gerechten zijn nogal pittig. Daarom wordt er bij sommige pindasauzen sambal toegevoegd. Er zijn ook kant en klare pindasauzen te koop met sambal. Om de saus te maken moeten de pinda's worden gemalen in kleine stukjes. Er worden kruiden en water toegevoegd. Tijdens het opwarmen moet het goed geroerd worden.

Andere sauzen

Niet alleen de pindasaus is beroemd in Nederland. Er zijn namelijk veel meer soorten sauzen om de gerechten lekkerder te maken. Bij patat wordt veel mayonaise, ketchup en curry gebruikt. Bij de barbecue wordt knoflook, cocktail en pindasaus gebruikt. maar ook bij culinaire gerechten in dure restaurants wordt gebruik gemaakt van sauzen. Deze sausen zijn dan gemaakt van verse ingrediënten met groente en pepers. Vaak wordt op schnitzels roomsaus toegevoegd en op biefstuk wordt pepersaus toegevoegd.

Conclusie

In Nederland houden we van veel vlees eten. Om de gerechten nog lekkerder voor ons zelf te kunnen maken gebruiken wij sauzen. Er zijn veel verschillende soorten sauzen die op één manier worden gemaakt. De pindasaus is één van de weinige sauzen die op verschillende manieren kan worden bereid. Deze saus wordt veel gebruikt voor kip gerechten.